Juhannuksen menoliikenteessä vilkkainta torstaina – katso viranomaisten vinkit turvalliseen juhannusliikenteeseen

 

juhliik16Juhannuksen menoliikenteen ennustetaan olevan vilkkaimmillaan torstaina 23.6. kello 13–20 välillä. Kohtalaisen paljon menoliikennettä on myös perjantaina 24.6. Viranomaiset suosittelevat varaamaan matkaan tarpeeksi aikaa, sillä ruuhkat ja tietyöt voivat hidastaa matkantekoa. Kuljettajaksi kannattaa valita virkein ja varmasti selvä kuski.

Juhannuksen menoliikenne keskittyy torstaina ja perjantaina pääkaupunkiseudun ulosmenoteille. Menoliikenteen vilkkaimpana päivänä torstaina 23.6. pääkaupunkiseudulta ulos lähtevää liikennettä on esimerkiksi valtatiellä 4 yli puolet enemmän kuin tavanomaisena kesäviikonloppuna.

”Pääkaupunkiseudun ulosmenoteiden lisäksi jonoja voi syntyä Turun saariston lautoille ja suosittujen juhannustapahtumien läheisyyteen”, toteaa liikennekeskuspäällikkö Mika Jaatinen Liikennevirastosta.

Ruuhkatuntien aikana liikenne voi jonoutua ja nopeus saattaa laskea jopa 20–40 km/h normaalia alemmaksi. Jos liikenne häiriintyy esimerkiksi onnettomuuksien takia, voivat nopeudet laskea vielä tätä arviotakin alemmaksi. Myös omilla valinnoilla voi vaikuttaa matkaamisen sujuvuuteen. Juhannuksena kannattaa pyrkiä välttämään ennakkoon tiedossa olevia ruuhka-aikoja ja suosia mahdollisesti käytössä olevia vaihtoehtoisia reittejä.

Juhannuksen paluuliikenteen vilkkain päivä on sunnuntai 26.6., jolloin liikennettä on runsaasti koko päivän ajan. Eniten paluuliikennettä on valtateillä 4 ja 5 Jyväskylästä ja Mikkelistä Helsinkiin.

Tietyöt voivat hidastaa matkantekoa

Suomessa on nyt käynnissä ennätysmäärä tietöitä. Vaikka tietyöt keskeytetään yleensä juhannuksen ajaksi, ei tietyömailta voida kuitenkaan poistaa aina kaikkia liikennettä haittaavia esteitä. Tietöiden alueilla liikennettä voivat haitata muun muassa tietyön ajaksi alennettu nopeusrajoitus tai normaalia kapeammat kaistat.

Helsingin seudun kehä- ja ulosmenoteiden tietöiden lisäksi muita liikennettä mahdollisesti haittaavia tietöitä pääteillä ovat esimerkiksi valtatiellä 5 Leppävirran ja Kuopion siltatyöt, valtatiellä 6 tien parantamistyöt välillä Kouvola–Lappeenranta ja valtatiellä 8 tien parantamistyöt välillä Turku–Pori, Pyhäjoen kohdalla ja välillä Raahe–Liminka.

5 vinkkiä turvalliseen juhannusliikenteeseen

1. Tarkista ennakkoon, onko reitin varrella tietöitä tai häiriöitä

”Suosittelen kaikkia tarkistamaan käynnissä olevien tietöiden tilanteen Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelusta. Tietyömaiden sijaintien tarkistaminen auttaa muun muassa reitinvalinnassa. Palvelusta löytyvät myös kelikamerat ja tiedot liikenteen häiriöistä”, neuvoo liikennekeskuspäällikkö Tuomas Komulainen Liikennevirastosta.

Lisäksi Helsinki–Turku -välillä sekä pääkaupunkiseudun kehäteillä liikenteen sujuvuus- ja häiriötietoja voi seurata Liikenneviraston, Trafin ja HERE:n NordicWay, Coop keskustelevat ajoneuvot -kokeilussa ladattavalla älypuhelinsovelluksella.

2. Rattiin vain selvänä

Liikenneturva kannustaa juhannuksen viettäjiä pitämään yhdessä huolta, ettei kukaan lähde ajamaan päihtyneenä. Jos ajokunto epäilyttää juhlimista seuraavana aamuna, ei rattiin pidä tarttua.

”98 prosenttia suomalaisista pitää rattijuopumusta vakavana liikennerikkomuksena ja joka viides kertoo ilmoittaneensa poliisille epäillystä rattijuoposta. Suomalaiset suhtautuvat tiukasti rattijuopumukseen ja se olisi hyvä näkyä myös käytännössä: päätetään yhdessä, kuka on kuljettaja, eikä anneta kaverin tarttua rattiin kännissä. Selvänä kaveri varmasti kiittää”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen kannustaa.

3. Malttia mukaan: poliisi valvoo tie- ja vesiliikennettä

Poliisi neuvoo juhannusliikenteeseen lähtijöitä ottamaan mukaan malttia ja järkeä.

”Poliisi on perinteisesti mukana juhannuksen meno- ja paluuliikenteessä. Valvonnassa kiinnitetään erityisesti huomiota ajonopeuksiin, ohituksiin ja etäisyyksiin. Muutoin juhannuksen aikana liikennevalvonnan painopiste on rattijuopumusvalvonnassa. Myös vesiliikennettä valvotaan tehostetusti”, kertoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Kari Onninen.

4. Juhannus vesillä? Liivit päälle ja järki käteen

Juhannuksena moni lähtee vesille. Vesillä liikuttaessa tulisi käyttää aina pelastusliivejä tai kelluntapukinetta. ”Vastuullinen kippari huolehtii matkanteon turvallisuudesta kaikilta osin; myös siitä, että koko veneseurueella on päällään oikein puetut pelastusliivit”, muistuttaa Trafin yksikönpäällikkö Ville Räisänen. ”Liivien käyttämättömyys on hengellä leikkimistä. Onnettomuustilanteessa siitä saatetaan maksaa erittäin kallis hinta.”

Pelastusliivien ohella on syytä huolehtia siitä, että veneillessä ei olla alkoholin vaikutuksen alaisena. Turvalliseen juhannusveneilyyn kuuluu myös muiden veneilijöiden ja vallitsevien sääolosuhteiden huomioonottaminen sekä venereitistä kotiin jääville ilmoittaminen.

5. Kiinnitä huomiota ajokeliin

Ilmatieteen laitoksen tuoreimman (20.6.) ennusteen mukaan juhannuksesta on tulossa melko lämmin mutta epävakainen. Juhannusjuhlijoiden kannattaakin varautua ukkosen ja puuskaisen tuulen mahdollisuuteen. Voimassa olevat varoitukset on hyvä tarkistaa etenkin ennen vesille lähtemistä, jotta sää ei pääse yllättämään. Juhannusta kohti mentäessä tarkentuvat paikallissääennusteet ja varoitukset löytyvät osoitteesta www.ilmatieteenlaitos.fi

Liikennevirasto, Trafi, poliisi, Liikenneturva ja Ilmatieteen laitos toivottavat kaikille hyvää ja turvallista juhannusta!