VT4:llä poliisi ei ampunut liikenteestä johtuvan tehtävän vuoksi

kol2Hämeen poliisi sai tänään 2.10.2016 noin klo 12:30 hälytystehtävän Orimattilaan VT 4:lle. Alkutietojen mukaan ajoneuvo oli kaahaillut ja aiheuttanut vaaratilanteita liikenteessä. Näissä liikennerikoksissa on jo tiedossa useita asianomistajia, jotka ovat olleet tämän päivän ja illan aikana yhteydessä poliisiin.

Tutkinta on edennyt ja poliisi on saanut alustavan käsityksen tapahtumista. Ajoneuvo, joka oli aiheuttanut vaaratilanteita liikenteessä, oli suistunut kolarin seurauksesta moottoritien keskiviheriölle. Tässä vaiheessa paikalle tuli sattumalta poliisi.

Keskiviheriöllä oli tilanne, jonka tapahtumia tutkitaan vakavana henkeen ja terveyteen kohdistuvat rikoksena. Näiden tapahtumien kohteena ei ollut paikalle tullut poliisi. Muilta osin tapahtumien yksityiskohtia ei tutkinnallisista syistä voida antaa vielä julkisuuteen. Alustavan kuulusteluista saadun tiedon perusteella tämän vakavan rikoksen vuoksi poliisi joutui toiminnan pysäyttämiseksi käyttämään asetta. Poliisi ei ole käyttänyt asetta liikenteestä aiheutuneen tehtävän hoitamiseen.

Kuulustelujen perusteella on saatu myös varmuus siitä, että vaaratilanteita aiheuttanutta ajoneuvoa kuljetti lahtelainen noin kolmekymmentävuotias mies. Tämä ajoneuvon kuljettaja menehtyi poliisin aseenkäytön johdosta.
Siltä osin kuin kyse on poliisin voimankäyttötilanteesta, jossa on arvioitava, onko poliisia syytä epäillä rikoksesta syyttäjä johtaa tutkintaa. Muilta osin asiaa tutkii Hämeen poliisi.

Asiassa on aloitettu päivystävän tutkinnanjohtajan päätöksestä esitutkinta poliisin aseenkäyttöön liittyvässä tapauksessa.

Valtakunnansyyttäjänvirasto tulee määräämään asiassa tutkinnanjohtajan ja tulee tiedottamaan asiassa maanantaina 3.10.2016 klo 10.00.

Jos et vielä ole ollut yhteydessä poliisin, mutta olet nähnyt kyseisen tapahtuman tai joutunut kyseisessä asiassa liikennerikoksen kohteeksi, voit olla yhteydessä poliisiin sähköpostilla pitkäkestoinentutkinta.ph.hame@poliisi.fi.