Poliisia karkuun lähtenyt alaikäinen moottoripyöräilijä tavoitettiin kotoa Haapajärvellä

 Haapajärvellä tapahtui tiistai-iltana klo 22.30 jälkeen tapahtumasarja, jossa poliisipartio yritti pysäyttää moottoripyörää, joka ajoi 60 km/h rajoitusalueella 30 km/h kovempaa l. 90 km/h. Moottoripyöräilijä ei kuitenkaan totellut pysäytysmerkkiä, vaan ampaisi karkuun Haapajärven taajamassa ja poliisiauto perässä.

Kovimmillaan mentiin 40 km/h nopeusrajoitusalueella arviolta 100 km/h . Mopon taka- ja jarruvalot olivat epäkunnossa, joka vaikeutti seuraamista. Partio menetti välillä näköyhteyden pyörään, mutta havaitsi sitten, että pyörä törmäsi johonkin ja kaatui pimeässä yläasteen pihassa.

Kun partio ehti paikalle oli kuski hypännyt uudestaan pyörän selkään ja jatkoi pakomatkaansa. Tällä kertaa pyörä katosi kokonaan ilmeisesti ajamalla rivitalon pihan poikki ja siitä viheralueen kautta toiseen pihaan. Pyörää ei enää tavoitettu ajosta.

Hetkeä myöhemmin koulun pihasta ilmoitti silminnäkijä, että pihaan oli jäänyt kuskilta toinen kenkä. Partio kävi paikalla ja totesi, että törmäys ja siitä johtunut kaatuminen oli tapahtunut pihassa olleeseen pyörätelineeseen, joka oli pahasti mutkalla. Silminnäkijä oli varma, että kuski oli loukkaantunut, sillä kuski oli lentänyt pyörän sarvien ylitse kuperkeikalla asfalttiin.

Lopulta tilanne oli sellainen, että poliisilla oli erään tunnetun sadun kohtauksen mukainen case päällä ; 45:n numeron nuorisokenkä kädessä ja kun siihen löytyisi sopiva jalka ja/tai kenkäpari , niin moottoripyörän kuljettajakin olisi selvinnyt.

Otettiin reilun tunnin mittainen tuumaus- ja tutkintatauko, jossa yritettiin selvittää kuskin henkilöllisyyttä eri rekistereistä. Lopulta erinäisen pähkäilyn, asioitten yhdistelyn ja pienen onnen perusteella, mutta ilman ulkopuolista apua löytyi mahdollinen tekijäehdokas, jonka kotisoitteeseen ajosuunta passasi ja jolla oli omistuksessaan tuntomerkkeihin sopiva pyörä.

Koska oli suuri huoli moottoripyöräilijän kunnosta hurjan ilmalennon takia ja kyse oli alle 18 -vuotiaasta nuoresta miehestä ja oli vahva epäily siitä, ettei tämä ollut asiasta kertonut vanhemmille, niin tätä lähdettiin välittömästi tavoittamaan kotiosoitteesta. Poika löytyikin puolen yön korvilla kotoaan ja hän tunnusti saman tien rikoksensa isän läsnä ollessa.
Poika oli selvin päin ja kortillinen ja motiiviksi osoittautui pelko siitä, että nopeutta olisi ollut poliisiauton kohtaamishetkellä niin paljon, että kortti olisi lähtenyt sen siliän tien ja lopulta nopean ja huonon harkinnan jälkeen poika oli ampaissut karkuun. Onni onnettomuudessa oli se, että poika ei ollut kuitenkaan epäilyistämme huolimatta loukkaantunut eikä pyöräkään ollut kärsinyt juuri vaurioita.

Kenkää ei siis tarvinnut sovittaa asian selvittämiseksi ja kenkäparikin löytyi kotipihan roskiksesta kommentilla ”mitä minä yhdellä kengällä teen ?”. Katuva poika määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon ( jota ei olisi ilman kaahailua tullut ) ja ajelua tutkitaan mm. törkeänä liikenteen vaarantamisena.